Ceremonie 100 jaar Wapenstilstand


Een aantal leerlingen van het Broeklandcollege werd door de stad Luik uitgenodigd om bij de herdenking van 100 jaar Wapenstilstand aanwezig te zijn.

De reden dat deze herdenking in Luik plaatsvindt is dat de eerste gevechten van WOI op 4 augustus 1914 in de provincie Luik plaatsvinden. Het einde van WOI vindt tevens plaats in de provincie Luik. Keizer Willem II doet afstand van de troon op 9 november 1918 in Spa.

Onze leerlingen werden om 9:00 uur ontvangen op Begraafplaats Robermont. Vele gesneuvelden uit WOI zijn begraven op deze begraafplaats. Meer dan duizend zerken of kruisen markeren de graven van Belgische, Franse, Engelse, Italiaanse, Servische, Poolse en Russische soldaten. Aan de rand van de begraafplaats liggen ook Duitse gesneuvelde soldaten begraven.
Op de begraafplaats van Robermont werd stilgestaan bij diverse monumenten. Bij elk monument werd een toespraak gehouden door leerlingen uit Duitsland, Vlaanderen, Wallonië en Nederland. Onze leerlingen hebben een toespraak gehouden bij het Dachau-monument. In de toespraken werd de verbinding gelegd met het opkomende nationalisme en de verleidingen van het populisme in onze tijd. Deze herdenking liet zien dat samenwerking over de grenzen binnen de Europese Unie de enige weg is om niet af te glijden naar de fouten van weleer.

Aan het einde van de ceremonie werden de Europese en Belgische hymnes gespeeld en werd de leerlingen verzocht de Europese hymne mee te zingen in hun moedertaal.

De leerlingen werden vanaf de begraafplaats naar het Bisschoppelijk Paleis in het centrum gebracht waar hen een maaltijd werd aangeboden.

Na de lunch werden de leerlingen met een bus naar het Herdenkingsmonument voor de Geallieerden in Cointe gebracht. Het herdenkingsmonument is een 75 meter hoge toren. In de crypte bevinden zich gedenkplaten van verschillende naties. Op de esplanade bevinden zich de monumenten van Italië, Groot-Brittannië, Griekenland, Polen, Rusland als ook het monument ter ere van de “Verdedigers van Luik” Door de verschillende ambassades van deze landen werden bloemen gelegd bij deze nationale monumenten.

Ter gelegenheid van de 100-jarige herdenking werd een nieuw monument onthuld dat het hoofd van een huilende soldaat voorstelt.

Het was een indrukwekkende dag!

Meer foto's zien? Klik hier.